Gleba – zdrowie – logika – Lubuskie Angusowo
Tomasz Jakiel, rolnik z Lubuskiego Angusowa, opowiada swoją osobistą historię, jak przeszedł z pracy jako specjalista międzynarodowej telekomunikacji do założenia pierwszej w Polsce „regeneratywnej” farmy w 2014 roku.
Opisuje swoją filozofię rolnictwa, która została zainspirowana naukami amerykańskiego rolnika Joela Salatina, który propaguje budowanie zdrowych gleb i lokalnych ekosystemów poprzez inteligentne zarządzanie zwierzętami hodowlanymi na pastwiskach, bez użycia sztucznych nawozów ani chemicznych oprysków związanych z konwencjonalnymi technikami rolniczymi. W tej obszernej prezentacji farmy wyjaśnia różnice między swoim stylem rolnictwa a technikami konwencjonalnymi. Argumentując, że jego sposób jest lepszy dla natury, zdrowia ludzkiego i zwierząt. Wyraża również swoje poglądy na wiele skomplikowanych kwestii, takich jak żywienie, biznes rolniczy i etyka hodowli zwierząt.
Lubuskie Angusowo to małe gospodarstwo powstałe w 2014 roku w województwie lubuskim, w okolicach Zielonej Góry.
Na 18 hektarach, całkowicie ogrodzonych, Tomasz Jakiel i jego rodzina hodują bydło rasy Angus Czerwony, małe stado krów mlecznych ras Jersey i Polska Czerwona, stado świń Mangalic, kozy i króliki. Rodzina państwa Jakiel chowa również kury nioski, które utrzymują w specjalnych kurnikach na kołach zwanych jajowozami lub też z języka angielskiego egg mobile. W okresie wegetacyjnym na pastwiskach farmy Lubuskie Angusowo Tomasz chowa brojlery pastwiskowe.
Co ich wyróżnia na tle podobnych obszarowo gospodarstw?
Ich podejście do rolnictwa a szczególnie do hodowli zwierząt. Nie używają skomplikowanych maszyn, nie mają traktora a do transportu beli na pastwisku używają starej ładowarki firmy Atlas, którą pieszczotliwie nazwali Złomek. Wiele zadań związanych z użyźnianiem gleby na ich farmie zlecają zwierzętom, które przez właścicieli farmy traktowane są z szacunkiem jak ich pracownicy. To one roznoszą nawóz, orzą, jeśli jest to wymagane, zbierają plony itd. Na ich pastwiskach stosują kontrolowany wypas, z angielskiego zwany MOB grazing. Używają drobiu w chicken traktorach do nawożenia gleby, a świń mangalic do plewienia i orania. Gospodarstwo jest rodzinnym biznesem Tomasza i Kariny, ale również ich planem emerytalnym.
Z wykształcenia Tomasz jest inżynierem telekomunikacji i do tej pory miał okazję pracować z takim wielkimi holdingami w branży jak T-Mobile (dawniej Era), Nokia, Ericsson, Telefonica czy Vodafone. Karina jest pielęgniarką z wykształcenia, jednak to z branżą produkcji najwyższej jakości żywności widzą swoją i ich rodziny przyszłość.
Więcej informacji o Lubuskim Angusowie znajdziesz pod tymi linkami: Facebook https://www.facebook.com/LubuskieAngusowo