Azjatycki mangostan… a może południowo-amerykańskie jagody
Mangostan
W tradycyjnej medycynie Tajlandii skórka z owocu mangostanu (po wcześniejszym wysuszeniu i zmieleniu) była stosowana jako lek po biegunkach, urazach i zakażeniach skórnych.
Ekstrakt z owoców stosowany jest do obniżania temperatury ciała oraz przy łagodzeniu objawów spowodowanych zatruciami pokarmowymi.
Potwierdzono, że owoce mangostanu wspomagają leczenie różnych chorób m.in. przewlekłe bóle reumatyczne, cukrzycę, depresję, nadciśnienie, łagodzi objawy menopauzy, bakteryjne zakażenia, alergie.
Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy podnoszą odporność, wspierają rekonwalescencję organizmu, podnoszą odporność i wspierają proces odchudzania.
Acerola
Miejscem pochodzenia aceroli są Wyspy Karaibskie, ale występuje również w Ameryce Środkowej i rejonie Amazonii. Nazywana jest wiśnią z Barbados. Odkąd opublikowano pierwszy raport odnośnie zawartości składników odżywczych w 1946 roku, owoc zyskał międzynarodowe zainteresowanie. Głównie dzięki wysokiej zawartości witaminy C, ponadto posiada sporą zawartość związków przeciwutleniających.
W 26 dniu po kwitnieniu postępuje degradacja chlorofilu i wzrost karotenoidów, które razem z antocyjanami odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców.
Ten owalny pestkowiec cechuje się wysoką zawartością karotenoidów, a także polifenoli. W soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów, spośród których największą część stanowił β-karoten. W kilogramie owoców, zawartość antocyjanów mieści się w granicach 37,9-597,4 mg, a flawonoli 70-185 mg.
Acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C – od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy – średnio około 1500 mg witaminy C.
Owoce aceroli mogą być dawkowane zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Były stosowane w leczeniu anemii, ospy wietrznej i w dolegliwościach wątroby i płuc.
Najczęściej znajdują zastosowanie we wsparciu układu odpornościowego. Doskonale przeciwdziałają objawom przeziębienia, dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu. Ma również zastosowanie w zapobieganiu chorobom trapiącym ludzi w wieku podeszłym nawet w przypadku odporności na leczenie konwencjonalne.
Acai
Jagody acai to niezwykle delikatny i krótkotrwały owoc. Gdy dojdzie do dojrzałości zbiorczej, szybko opada i to sygnał, aby jak najszybciej go spożyć. Ludność korzystająca z jej dobrodziejstw najczęściej zmiękcza jadalną pulpę z owoców i poprzez zamoczenie w wodzie otrzymuje napój o bardzo gęstej konsystencji, która przypomina krem w kolorze purpurowym. Jego smak jest bardzo cierpki i intensywny w zapachu.
Pod względem wartości odżywczej owoc acai nie ma sobie równych na świecie. Jagody zawierają mnóstwo antyoksydantów i kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witamin, aminokwasów i pierwiastków.
Do najważniejszych korzyści spożywania owoców można zaliczyć: ochronę komórek przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, wzmacnianie systemu odpornościowego, krwionośnego, nerwowego, zapobieganie cukrzycy, doskonale stabilizuje cholesterol, normowanie procesów trawiennych.
Jagoda acai to wartościowy składnik żywności funkcjonalnej!!!